De Lipizzaner is meer dan de bekende Spaanse Rijschool in Wenen. Ook in Nederland zijn er al heel lang Lipizzaners. Zo had Prins Hendrik in het begin van de 20ste eeuw al een vierspan Hongaarse Lipizzaners voor zijn jachtwagen op Het Loo. Later, in de jaren ’60 reden de gezusters van Doorne met hun Lipizzaner hengsten in de internationale dressuur.

Sinds de jaren zeventig bestaat er in Nederland ook een kleine fokkerij van dit beroemde ras. In deze periode ontstond de behoefte om voor het Lipizzaner paard een eigen stamboek te hebben. De stamboekadministratie werd in 1975 ondergebracht bij het Koninklijk Warmbloed Paard Nederland (KWPN). In 1977 werd de Werkgroep Lipizzaners Nederland opgericht, als vereniging van eigenaren en liefhebbers van het Lipizzaner paard in Nederland. Deze werkgroep is in 1988 overgegaan in de Lipizzaner Vereniging Nederland (LVN). De LVN organiseert evenementen zoals dressuurwedstrijden, demonstraties e.d.

In 2005 is het Lipizzaner stamboek losgeweekt van het KWPN en sindsdien beheert de LVN ook het stamboek van de Nederlandse Lipizzaners en is de naam aangepast: Lipizzanerstamboek Vereniging Nederland, met de gelijkluidende afkorting LVN.

Er is een stamboek- en een selectiereglement. Een fokkerijraad geeft adviezen omtrent het fokbeleid. Jaarlijks organiseert de LVN een nationale merrie- en veulenkeuring en een hengstenkeuring (zie agenda). Binnen de LIF (Lipizzan International Federation) werken de Lipizzanerstamboeken samen met elkaar. In de LIF worden grote stoeterijen en verenigingen van particuliere eigenaren vertegenwoordigd.