Verslag Lipizzanerkeuring 2019

Verslag Lipizzanerkeuring 2019

24-Jarige Lipizzanerhengst goedgekeurd

door Job van Haaften
(samenvatting hiervan in Paardenkrant van woensdag 11 september)

Lunteren – Op de Nieuwe Heuvel in Lunteren was zaterdag 7 september 2019 de nationale Lipizzanerkeuring, waar zowel veulens, merries als hengsten werden voorgebracht. Meest opmerkelijk was de goedkeuring van een 24-jarige hengst met ruime en soepele bewegingen.

De jury werd gevormd door de heren Peter Weijnen (voorzitter), Jan ter Mors en mevrouw Hinke Cnossen. Als eerste kregen ze de veulens te zien/het veulen. De verassing van de dag kwam bij de hengsten.


Moeder en zoon
Maestoso Romea van de heer Jan Hartkamp uit Olst werd beoordeeld als het beste hengstveulen met een eerste premie. Dhr. Weijnen: “Het is een mooi veulen met voldoende maat, het hoofd is iets lang maar past zeker binnen het ras, hij heeft voldoende rastype en is correct gebouwd. De beweging kan iets beter maar is zeker voldoende.” Maestoso Romea werd daarmee tevens veulenkampioen.

Maestoso Romea - veulenkampioen
Maestoso Romea – veulenkampioen 2019

Bij de merries was de stermerrie Romea-70, moeder van de veulenkampioen, de meest aansprekende. Zij is tevens in eigendom van de heer Jan Hartkamp die ook de fokker is. Dhr. Weijnen: “Het is een prachtmerrie met een mooi hoofd en rastypisch. De gangen zijn regelmatig, heel ruim en correct, ze toont veel souplesse en heeft een fijn karakter. Benen ruim voldoende en gebruik achterhand is extreem goed.” Ook zij kreeg een eerste premie. Zij werd boven haar veulen als dagkampioen gekozen door de jury: “met name vanwege de beweging”.

Romea-70 dagkampioen
Romea-70 dagkampioen

Twee eerder goedgekeurde hengsten verschenen in de ring. Neapolitano Alea Z. meervoudig kampioen “toonde zich met een goede draf en zeer goede galop. Hij heeft zich in de sport en met nakomelingen bewezen. Wel een bemerking op de bovenlijn.” Hij start inmiddels ZZ-zwaar met zijn amazone. Vanwege zwangerschap van zijn amazone werd hij ditmaal niet onder het zadel getoond. Eigenaar is dhr. Ladan uit Schaijk.

Neapolitano Alea Z. kampioen hengsten
Neapolitano Alea Z. kampioen hengsten
Neapolitano Alea Z.
Neapolitano Alea Z. kampioen hengsten

Favory Szeles van mevr. De Jong uit De Kwakel werd wel onder het zadel getoond. Hij liet zich prima zien en werd professioneel gereden door de eigenaresse. Zij starten ZZ-zwaar en hebben drie winstpunten. De getoonde verrichtingen waren op Prix St George-niveau. “Een lenige en opgewekte hengst die veel goeds liet zien in beweging en oefeningen. Vooral de onderdelen uitgestrekte draf en uitgestrekte galop overtuigden.”

Favory Szeles
Favory Szeles

Beide hengsten kunnen naar huis met een eerste premie. Vanwege de zeer goede beweging, kreeg Neapolitano Alea de voorkeur van de jury, hij werd kampioen bij de hengsten met een klein puntenverschil. Weijnen: “Beide zeer goede hengsten, het stamboek mag daar erg blij mee zijn.”

Nieuwe hengst goedgekeurd
Maestoso Gaetana N. is een 24-jarige hengst van mevr. Van Gent uit Vierhouten. Hij meet 1,57m schofthoogte. “Voor zijn leeftijd een prachtige hengst, mooi in verhouding, fraai karakter en veel goede cijfers voor exterieur en beweging. Zijn leeftijd speelde eigenlijk geen rol.” Zijn fijne karakter toonde hij toen hij bereden werd door Carmen Coronel, een 13-jarige amazone. Verder is hij Nederlands kampioen Working Equitation geweest op het onderdeel ‘runderwerk’. Hij is goedgekeurd onder voorbehoud van sperma-onderzoek. Heel mooi om na jaren weer een toevoeging te hebben aan het hengstenbestand.

Maestoso Gaetana N. nieuw aangewezen
Maestoso Gaetana N. nieuw aangewezen
Maestoso Gaetana N. nieuw aangewezen
Maestoso Gaetana N. nieuw aangewezen
Redactie LVN

Reacties zijn gesloten.