Clinic Atjan Hop

Clinic Atjan Hop

Zondag 25 juni gaf Atjan Hop een Clinic met zes opeenvolgende combinaties. Combinaties op verschillend niveau: L tot en met Zware tour en één combinatie werkte aan de lange teugel. De clinic was in Barendrecht in de manege van de gastvrije Filip Dros. Er was flink belangstelling, er zaten ruim honderd mensen te luisteren en te kijken.

Didie Ladan kwam met Dinarazade, half Lipizzaner en half PRE (Andalusiër). Atjan vertelde uitgebreid over rechtrichten van een paard. Elk paard heeft immers een voorkeursbuiging en om het paard goed te laten sporen en gymnastiseren is het nodig het paard recht te richten. De berijder moet daarbij op beide teugels evenveel gewicht hebben, een lastige klus maar met zeer bevredigend resultaat.
Tweede in de baan was Simone Fraaij met de Lipizzanermerrie Famosa. Belangrijkste punt bij haar was het beheersen van het tempo want pas uit een rustige, beheerste draf kun je goed aanspringen in galop. Atjan vertelde ook veel over de rug van het paard en hoe je kunt trainen om het paard de rug zo goed mogelijk te laten gebruiken. Daarbij spelen verzameling en training van de buikspieren door zijgangen, een belangrijke rol.
Vervolgens kwam Marjolein Megens in de ring met de ruin Coversano Krabbe. Ook met hem werd gewerkt aan de buiging en buikspieren. Mia van Loon had een oude fokmerrie bij zich: Bonavista, die nog nooit aan de lange teugel had gewerkt. Wel was er voorbereidend werk gedaan zodat Atjan het relatief snel kon oppakken. De hulpen zijn bij het werk aan de lange teugel grotendeels hetzelfde als voor een ruiter. Wat ontbreekt zijn kuit- en gewichtshulpen. Daarvoor in de plaats kun je de teugel over de achterhand leggen en de meeste paarden wennen daar snel aan. Zo ook Bonavista.

Sharon Schoonenberg kwam met de hengst Neapolitano Alea Z. en liet een fraaie kür op muziek zien. De hengst combineert elegantie en kracht en Sharon weet hem prachtig voor te brengen. Als laatste kwam Marijn den Hartog met de hengst Quelindo, een Mangalarga marchador. Zij rijden Zware tour en zij lieten naast diverse zijgangen ook mooi gereden galopchangementen zien, om de drie, de twee sprongen en enkele sprong. Ook piaffe en passage met een mooie regelmatige afdruk.

Het geheel duurde ruim tweeënhalf uur, al die tijd bleef het publiek geboeid kijken. Er viel ook genoeg te zien en te horen om mee te nemen naar de training van je eigen paard.

admin