Lipizzaners in beweging

door Job van Haaften

Lunteren – Op de Nieuwe Heuvel in Lunteren was zaterdag 29 september de nationale Lipizzanerkeuring, waar zowel veulens, merries, ruinen als hengsten werden voorgebracht. De jury werd getroffen door enkele zeer goed bewegende Lipizzaners.

Veulenkampioen Maestoso Theodorosta-91

Bij de veulens is het Maestoso Theodorosta-91, van mevrouw Beard uit Australië, die de jury verrast met een bovengemiddelde stap en een erg goede draf. Juryvoorzitter Atjan Hop: “Een sjiek veulen met veel uitstraling, over de volle breedte kan je punten kwijt. Een verbetering op een al goede moeder. Hij mocht iets geslotener lopen, maar dat kan nog komen.” Als tweede werd Favory Patrizia-90 geplaatst. Atjan Hop: “wat langer gelijnd en bewoog iets minder dan de nummer één maar een heel mooi veulen om te zien.” Het hengstveulen Maestoso Theodorosta behaalde tevens het veulenkampioenschap.

De jury bestond dit jaar uit voorzitter Atjan Hop, Jan ter Mors en Peter Weijnen. Bij de vier jaar en oudere merries sprong de zesjarige Patrizia-30 eruit. Zij is in Piber, Oostenrijk, gefokt en eigendom van mevr. T. Wierda uit Wijster. Atjan Hop: “Mooie, voldoende langgelijnde merrie, lijkt in belijning en hals erg op haar vader, Siglavy Garba, uit de Spaanse Hofrijschool in Wenen. Ze is iets teer in het beenwerk maar kreeg op alle fronten dikke punten. In beweging mag ze iets meer souplesse tonen, maar met een veulen aan de voet, en ze is nog weinig gereden, is dat iets wat nog zeker kan verbeteren.
Als tweede werd hier de vijfjarige Krabbe-74 geplaatst, als veulen dagkampioen geweest. Gefokt en in eigendom van mevr. J. Poot uit Wijhe, vader is Favory Szeles die later op de dag nakomelingen toonde. Zij is Nederlands gefokt, is iets minder harmonieus dan Patrizia, ze heeft bovengemiddelde beweging en laat veel souplesse zien in het lijf. Beide merries werden met een eerste premie beloond en kregen het ster-predicaat.

Kampioenen
De veulenkampioen Maestoso Theodorosta kreeg ook nog de prijs voor de beste draf. De merrie Krabbe is de beste in Nederland gefokte Lipizzaner van deze nationale Lipizzanerkeuring. Kampioen van de dag is de stermerrie Patrizia, zij kreeg de voorkeur boven het hengstveulen Maestoso Theodorosta die daarmee reservekampioen is.

Dagkampioene Patrizia-30

Twee hengsten aan top
Bij de goedgekeurde hengsten ging het als vanouds tussen de veertienjarige Neapolitano Alea Z. van de heer Ladan uit Schaijk en de twaalfjarige Favory Szeles van mevrouw De Jong uit De Kwakel. Beide hengsten starten in de dressuur op het niveau ZZ-zwaar, waarbij vermeld kan worden dat Favory Szeles daarbij ook al drie winstpunten heeft behaald.

Favory Szeles

Favory Szeles was aan de beurt om nakomelingen te laten zien. Atjan Hop: “De invloed van de vader was wisselend goed te zien, wel duidelijk voldoende maat, veel beweging en lengte in de rug. Hij lijkt daarmee een positieve invloed te hebben op de fokkerij en dus voldoet hij ruim aan de eis.”
Beide hengsten lieten zich aan de hand zien en onder het zadel. “Favory Szeles staat er conditioneel goed bij, hij liet een goede verrichting zien. Hij draagt zich heel mooi en loopt fraai in balans met soepele bewegingen. Daarmee behaalde hij ruim een eerste premie.
Neapolitano Alea Z., meervoudig kampioen van de hengstenkeuring, werd ditmaal niet door zijn vast amazone gereden maar door Marijke Folmer. “Hij toont zich werklustig en is goed aan de hulpen. Heel uitgebalanceerd en een plezier om naar te kijken. Hij heeft een fijn temperament en heeft heel goede bewegingen. Beide hengsten hebben uitschieters op verschillende vlakken en kwamen daarmee uiteindelijk tot een gelijk aantal punten. Daarmee moeten ze het kampioenschap delen.